Güncel Haberler

Kadınların işgücüne katılım oranı yılın ilk 6 ayında yüzde 36,6'ya ulaştı – EKONOMİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadınların çalışma hayatına aktif katılımını temel kabul eden Aile projeleri ile 2028 yılı sonuna kadar kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2'ye çıkarmayı hedefliyor. aileyi güçlendiren değer ve Kadınların işgücüne katılımının artırılması ve çalışma hayatlarının basitleştirilmesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın temel öncelikleri arasındadır. Bakanlık, çeşitli projeler geliştirerek hükümetin kadınların işgücüne katılımını artırmaya yönelik çabalarını desteklemektedir. Bu kapsamda Bakanlık, 2018 yılından bu yana 750 bine yakın kadını “Kadınlara yönelik Finansal Okuryazarlık ve Ekonomik Güçlenme Seminerleri” ile destekleyerek, mali yardım, teşvik ve destek mekanizmalarına erişimlerini kolaylaştırdı. Ayrıca “Kadının Kooperatifler Yoluyla Güçlenmesi Projesi” ile. Kadınların ekonomik hayatta daha aktif olmaları sağlanarak katılım teşvik edilmektedir. Proje kapsamında yetkili bakanlıklarla yürütülen çalışmalar sayesinde 1190 yeni kadın kooperatifi oluşturuldu. Bakanlık, “Genç kadınlar geleceğini inşa ediyor” projesiyle 18-29 yaş arası genç kadınlara destek sağlıyor. Türkiye'de iş, staj ve eğitime erişmek için eğitim görmüyorlar veya istihdam edilmiyorlar. Ayrıca kız öğrencilere destek olmak ve mesleklerinde öne çıkmalarına yardımcı olmak amacıyla “Türk Mühendis Kızları Projesi”ni yürütüyor.

Şu ana kadar 931 kadın mühendislik öğrencisi bu projeden faydalandı.

Bakanlık ayrıca kadınların iş ve ev arasında seçim yapmak zorunda kalmaması için esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesini ve mahalle kreşleri modelinin yaygınlaştırılmasını hedefliyor.

– Kadın istihdamı yılın ilk 6 ayında yüzde 32,6'ya yükseldi

Kadın istihdamının artırılması ve kadınların işgücüne katılım oranının artırılması amacıyla kapsamlı çalışmalar yürüten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hem de Çalışma Bakanlığı ile protokol imzaladı. ve Kadınların ekonomik hayata katılımının desteklenmesine yönelik Sosyal Güvenlik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı “Kadın girişimcilerimizle güçlü bir gelecek için” programı işbirliğiyle kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımının güçlendirilmesi amacıyla iki önemli işbirliği protokolü imzalandı. iş fırsatlarını artırarak kadınları özgürleştirmek.

– Hedef, 2028 yılı sonuna kadar işgücüne katılım oranının %40,1 olması

Bakanlığın, hükümetin kadınların işgücüne katılımının artırılması ve çalışma hayatlarının kolaylaştırılması yönündeki çalışmalarına verdiği destek sonucunda 2002 yılında yüzde 27,9 olan kadınların işgücüne katılma oranı 2023 yılında yüzde 35,8'e yükseldi. Bu oran yakın gelecekte artacaktır. 2024 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artarak yüzde 36,6'ya ulaştı. Geçen yılın ilk altı ayında kadın istihdamı yüzde 31,3 iken bu yılın ortasında yüzde 32,6'ya yükseldi.

Bakanlık, verdiği destekle 2028 yılı sonuna kadar kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranının ise yüzde 36,2'ye çıkarılmasını hedefliyor.

Bakanlık bu hedef doğrultusunda kadınlara yeni iş olanakları sağlamaya ve her şeyden önce kadın girişimciliğini desteklemeye devam ediyor. Yeni girişimler yaratmanın yanı sıra mevcut sektörlerde de inovasyonu teşvik ediyor ve kadın girişimci sayısının artırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'de sürdürülebilir kalkınma ve kadınların ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmasını sağlamak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu