Güncel Haberler

Turkcell'den Türkiye'ye 27 milyar dolar yatırım

New York Borsası (NYSE), dün Turkcell'in 30'uncu yıl dönümünü kutladığı gong töreniyle piyasayı kapattı. İstanbul ve New York borsalarında aynı anda işlem gören ilk şirket olan Turkcell'in 30'uncu kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, şunları söyledi: “Turkcell hisseleri yılın neredeyse dörtte biri boyunca New York Borsası'nda işlem görüyor. Yüzyıl. “Telekom operatörü olarak çıktığımız yolda, bugün 'uçtan uca teknoloji sağlayıcısı' kimliğimizle sektörümüzün lider firmasıyız” dedi.

Turkcell, 24 yıldır kote olduğu New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) şirketin 30'uncu yılı dolayısıyla çan töreni düzenledi. 8 Temmuz Pazartesi günü piyasa kapanışında gong çalınmasının ardından yapılan toplantıda şirketin 1994'ten 2024'e kilometre taşları paylaşıldı. Turkcell Genel Müdürü Dr. sağlayıcılarından dijital ödeme sistemlerine, mobil mesajlaşma uygulamalarından dijital müzik platformlarına, veri merkezlerinden bulut teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Ali Taha Koç, şunları söyledi: “Ayrıca e-ticaret, oyun sektörü, çağrı merkezi yönetimi, enerji üretimi ve daha birçok alanda faaliyet gösteren çeşitli firmalarımızla yenilikçi çözümler sunuyoruz. Kişi ve kurumların tüm dijital dönüşüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu yüzden kendimize uçtan uca teknoloji sağlayıcısı diyoruz” dedi.

Turkcell'in sadece ekonomik ve sosyal katkısı açısından değil, milli çıkarlar açısından da Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Koç, “Türk Turkcell olarak hedefimiz ülkemizi 'küresel veri tabanı' konumuna getirmektir.” Yani bölgenin 'oyun kurucusu' olacağız” dedi.

Ocak ayında bu vizyonla yeni bir şirket kurulduğunu belirten Koç, TDC adı altında kurulan şirketin Türkiye'yi küresel dünyaya taşıma hedefiyle “küresel veri sahipliği” alanında çalışmalara başladığını söyledi. arena.

VERİ MERKEZLERİNE YATIRIMLAR 350 MİLYON DOLARI AŞTI

4'ü yeni nesil toplam 33 veri merkezinde yaklaşık 32 bin metrekare aktif beyaz alana sahip olduğunu iddia eden Ali Taha Koç, şunları söyledi: “4'ümüzle yerli ve yabancı 4 bin firmaya bulut ve veri barındırma hizmeti sunuyoruz. yeni nesil veri merkezleri. “Türkcell olarak, teknoloji ve verilerin güç olduğu bu yeni dünyadaki konumumuzu güçlendiriyoruz, Türkiye'nin bölgenin veri tabanını yapmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi ve yeni yatırımlarının ayrıntılarını paylaştı:
“TDC Veri Barındırma Hizmetleri adı altında kuracağımız şirketimizin ticari hedefi; Ülkemizi veri ve bulut teknolojilerinin ana küresel üslerinden biri haline getirmek. Avrupa Veri Merkezimizle birlikte bugüne kadar bu alandaki yatırımlarımız 350 milyon doları aştı. “Türkiye'yi komşu coğrafyaların veri tabanına dönüştürmek için bu adımları attık.”

“TEKNOLOJİ DÜNYASINDA GÜÇ 5’LİLERDE DEĞİL, ‘VERİ’YE SAHİP OLANLARDADIR”

Teknoloji dünyasındaki küresel değişime değinen Ali Taha Koç, şunları söyledi: “İnsanlığın bugüne kadar yarattığı tüm teknolojilerden farklı bir 'şey' ile karşı karşıyayız: Yapay Zeka. Çok hızlı ve çok karmaşık bir gelişmeye tanık oluyoruz. Gerçekte bu bir çağ değişikliğidir. “Herkesi birbirine bağlamak”tan “her şeyi birbirine bağlamak” çağına geçtik. Bu çağda; Teknoloji ve veri arasında karşılıklı bir beslenme döngüsü vardır. Bu nedenle “veri sahipliği” büyük önem taşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman tekrarladığı “Dünya beş kişiden büyüktür” sözü bu tema için de geçerlidir. Çünkü teknoloji dünyasında güç “5”te değil, “veri”ye sahip olanda, veriyi saklayan, işleyen, analiz edenlerdedir. Türkiye'nin Turkcell liderliğinde yeni dünyanın “yeni güç arenasında” yer alacağına inanıyorum.”

Türkiye VERİ ÜSSÜ OLDUĞUNDA NE OLACAK?

2030 yılında 2 trilyon dolarlık ekonomiye ulaşacak küresel yapay zeka, nesnelerin interneti, veri sahipliği, veri yönetimi ve yönetimi alanlarından pay alınması, Türkiye'nin stratejik bir alandaki küresel gücünü artıracak.

Ülkemizin küresel bir veri tabanı olarak konumu, ülke ekonomisine olumlu katkı sağlamakla birlikte; Aynı zamanda son kullanıcıyı etkileyecek gelişmelere de kapı açacaktır. Daha stabil ve hızlı internet bağlantısı, daha gelişmiş bulut hizmetleri, dijital hizmetler, daha rekabetçi ve daha kaliteli hizmet gibi bir dizi önemli faydayı da beraberinde getirecek.

“TURKCELL'LE HER ŞEY ÇALIŞIYOR, TURKCELL HERKESLE ÇALIŞIYOR”

Ses ve data operatöründen uçtan uca teknoloji sağlayıcısına uzanan yolculuğu anlatan Koç, Türkiye'nin en saygın ve değerli kuruluşlarından biri olan Turkcell'in 30'uncu yılını kutladığını söyledi. Dr. Koç, şunları söyledi: “'Teknoloji' alanında yeni ufuklar açarak, 'çağdaş medeniyetler' seviyesine ulaşan asırlık Cumhuriyetimize büyük bir katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 30 yılda Turkcell'den geçip bu markayı Türkiye'nin Turkcell'ine dönüştüren herkese teşekkür ediyorum. Turkcell'i ülkemiz genelinde temsil eden, dünyanın her coğrafyasında Turkcell için çalışan ve birlikte başarıya imza attığımız binlerce iş ortağımıza; İlk Alo heyecanını cep telefonundan yaşayarak “bizimle hayata bağlanan” tüm geçmiş müşterilerimize teşekkür ederiz. Türkiye'nin lider mobil operatörü, lider sistem entegratörü, lider veri merkezi operatörü ve lider dijital servis sağlayıcısıyız. Türkiye'nin dijital yolculuğuna damgasını vuran tarihimize baktığımızda gururla görüyoruz; Turkcell teknolojinin olduğu her yerde. İnsanlardan nesnelere, şirketlerden teknolojik ekosisteme ve onlarca sektöre, sosyal sorumluluktan çevresel sürdürülebilirliğe kadar. “Turkcell'de her şey çalışıyor, Turkcell herkesle çalışıyor.”

“SON 10 YILDA SOSYAL PROJELERE 300 MİLYON DOLAR”

Koç: “Kurulduğumuz günden bu yana eğitimden spora, kültür sanattan sürdürülebilirliğe kadar her yaş grubundan ve toplumun her kesiminden milyonlarca vatandaşımıza destek olduk. Son 10 yılda toplumsal katkımız 300 milyon dolara ulaştı. Binlerce çalışanımızla istihdama katkı sağlıyoruz. 2002 yılından bu yana spora ve sporcuya milyarlarca liralık destek verdik. Sürdürülebilirlik alanında hedefimiz 2050 yılında sıfır karbon şirketi olmaktır. Kısacası Turkcell 30 yıldır olduğu gibi bundan sonra da hayatın her alanında var olacak. “Türk Turkcell'i ve ülkemizi daha iyi bir geleceğe taşıma kararlılığımız her koşulda devam edecektir” dedi.


etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu