Güncel Haberler

Fransa seçimlerinde sol ittifak birinci çıktı ancak hiçbir parti tek başına çoğunluk elde edemedi – DÜNYA

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kararıyla dün yapılan erken genel seçimlerin ikinci turunda birinci olan sol ittifak Yeni Halk Cephesi, Ulusal Meclis'te 178 sandalye elde etti. İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan seçim sonuçlarına göre erken genel seçimlerin ikinci turu 7 Temmuz'da yapıldı. Seçimlerde parlamentoda en fazla sandalyeyi 4 sol partiden oluşan Yeni Halk Cephesi ittifakı elde etti. Yeni Halk Cephesi 178 sandalye elde etti. Macron'un ittifakı 150 milletvekiliyle Meclis'e girerken, aşırı sağcı Ulusal Birlik İttifakı (RN) 125 milletvekiliyle Meclis'e girdi. Bu sonuçlarla hiçbir ittifak veya parti 289 milletvekilinin salt çoğunluğuna ulaşamadı. Şu anda 250 milletvekili bulunan Macron ittifakının parlamentodaki sandalye sayısı ise 150'ye düştü. Aşırı sağcı RN ittifakının milletvekili sayısı 89'dan 125'e çıktı. Sol ittifak ise sandalye sayısını 150'den 178'e çıkardı.

– İlk turda birinci olan aşırı sağ, Macron ile sol arasındaki ittifakta sıkışıp kaldı

Fransa'da 30 Haziran'da yapılan genel seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı RN ittifakının yüzde 33 civarında oy alarak birinci olmasının ardından Macron Cephesi ve sol partiler, içinde bulundukları 306 seçim bölgesinde zımnen işbirliği yapmıştı. İkinci turda 3 aday geldi, oylar bölündü ve aşırı gruplar oy kullandı. Hakkın avantaj kazanmasını engellemek için diğer partilerden 200'ün üzerinde aday seçim yarışından çekildi. Verilere göre, ikinci tura katılma hakkı kazanan 215 aday, RN'yi engellemek için seçimlere katılmamayı tercih etti.

– Fransa erken seçime gidiyor

Fransa'da son üç seçimde oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı RN, son olarak 9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oyların yüzde 31,4'ünü alarak en yakın rakibi Rönesans'ın partisi Rönesans'ı ikiye katladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, PA seçimlerinde kazanılan zaferin ardından 9 Haziran gecesi Parlamentoyu feshetme ve birinci ve ikinci turları 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılacak erken seçim çağrısı yapma kararı aldı. Macron bu kararı açıkladı. “PA seçim sonuçlarına demokratik bir tepki vermeliydik” dedi. Ancak ülkede 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri ​​arasında ev sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatları'ndan kısa bir süre önce erken seçim yapılması, bunun siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği yönünde kamuoyunda endişeyle karşılandı. Ülkede yapılan son genel seçimlerde ittifak kuramayanlar, bu seçimlere katılarak hızla aşırı sağa karşı “Yeni Halk Cephesi İttifakı” çatısı altında birleşerek tek aday çıkaracaklarını açıkladı. Yeni Halk Cephesi İttifakı, ülkenin ana sol partilerinden biri olan Sosyalist Parti'yi (PS), Boyun eğmez Fransa'yı (LFI), Fransız Komünist Partisi'ni (PCF) ve çevreci Yeşiller Partisi'ni (EELV) içeriyor. merkez sağ cumhuriyetçiler (LR). Parti lideri Eric Ciotti ve bazı LR üyeleriyle ittifak kurarken, iktidardaki Rönesans partisi ve ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi “Cumhuriyet için Hep Birlikte İttifakı”nı kurmuştu. Seçimlerin ilk turunda aşırı sağ ittifak yüzde 33 civarında oy alarak birinci olurken, Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28, Macron'un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” İttifakı ise yüzde 20 oy alarak üçüncü sırada yer aldı. oylar. İlk turda 39'u aşırı sağdan, 32'si sol ittifaktan, 2'si Macron ittifakından ve geri kalan 3'ü merkez sağ cumhuriyetçilerin ve diğer sağın temsilcilerinin adayları olmak üzere 76 milletvekili seçildi. . kanat partileri.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu