Güncel Haberler

Bugün son gün! %5 avantajınızı kaçırmayın.


Uzun süredir yürürlükte olan Türk lirası cinsinden mevduatlardan gelir vergisi stopajına ilişkin mevzuat bugün sona eriyor. Yarından itibaren açık mevduat hesaplarında stopaj 10 puan artarak yüzde 15'e ulaşacak. Dolayısıyla faiz gelirlerinden %5 yerine %15 oranında stopaj kesilecek ve faiz geliri azalacaktır.

TLleşme stratejisi kapsamında Türk lirası mevduatlara uygulanan düşük gelir vergisi stopajı dönemi bugün sona eriyor. Bugün açılan mevduatlara 6 aya kadar vadelerde %5, 1 yıla kadar vadelerde %3, 1 yıldan uzun vadelerde ise %0 stopaj uygulanacaktır.

DÜZENLEME YAPILMAZSA NE OLUR?

Değişiklik yapılmadığı takdirde stopaj oranları tüm vadeler için %15'e çıkacak. Ancak piyasada Türk lirasına duyulan güven ve liralaştırma stratejisi nedeniyle gelir vergisi stopaj oranlarının düşük tutulacağı beklentisi hakim.

%5 AVANTAJ İÇİN NE YAPMALIYIM?

6 aya kadar vadeli TL mevduatlarda yüzde 5 stopaj vergisinden yararlanabilmek için paranın vadesinin 30 Nisan 2024 tarihinden önce yenilenmesi gerekiyor. Bu da sermayeden elde edilen faiz gelirinin 10 puan üzerinde getiri sağlıyor.

FAİZ NE KADAR AZALACAK?

Yıllık yüzde 55 faiz veren bir bankaya 100 bin lirayı bir ay yatırdığınızda faiz geliri 4583 lira oluyor. 4583 liralık faizin yüzde 5 stopajı 229 lira iken, yüzde 15'e çıkarıldığında 687 lira oluyor. Böylece 458 liralık faiz geliri elde kalıyor ve mevduat sahibinin faiz geliri azalıyor.

YÜKSEK FAİZ ALMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Parasını mevduata yatıran kişilerin stopajın artması durumunda faiz geliri azalacağından bankalar faiz oranlarını biraz daha artırabilir. Ancak bu durumda kredi faiz oranları da bu durumdan olumsuz etkilenebilir; zira resmi faiz oranı ile bankaların mevduat faizi faizi arasındaki fark genişleyecektir.


etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu